Home  |  Favoriete link  |  Sitemap 

 

País Vasco (3)

Ook de feesten laten zien hoe uniek de Basken zijn. In de drie grootste steden vieren ze achter elkaar de “ La Semana Grande” (de lange week). Van 4 tot en met 9 augustus viert Vitoria-Casteiz feest, “Las Fiestas de la Virgen Blanca” (Feest van de Witte Maagd). Het “Aste Nagusia” in Bilbao mag je zeker niet overslaan, als je wilt weten hoe er 10 dagen lang gefeest wordt in deze stad. Dit feest begint de zaterdag na het feest van “Nuestra Señora” in Begoña wat op de 15de van augustus is.

In San Sebastian vieren ze ook “Semana Grande”, maar het grootste feest in de stad is: “Tamborrada”. Dit feest begint om twaalf uur ‘s nachts van de 19 op 20 januari en duurt 24 uur en wordt gevierd met tonnen, vaten en trommels. Tamborrada wordt gevierd om de beschermheilige te vereren.

In Irun, een grensstad, vieren ze “Alarde de San Marcial” op30 juni om de overwinningen, van lokale oorlogen, op de Fransen te vieren. De burgers trekken uniformen aan en zetten een Baskischebaret op, dan verzamelen ze zich en richt het gezelschap zich naar een generaal te paard en schieten hun jachtgeweren leeg in de lucht.

De Baskische keuken wordt als een van de beste beschouwd in de wereld. Dit komt mede door de grote variëteit. Een populair gerecht is kabeljauwwangetjes en zo zijn er nog andere aparte gerechten, zoals heek in groenesaus of inktvis in zijn inkt. En bij deze gerechten hebben ze ook heerlijke wijnen van zeer hoge kwaliteit uit de Rioja Alavesa. Andere drankjes uit de streek zijn: cider en Chacoli, een lichte vrij zure Baskische wijn.

Als we over de Baskische keuken praten, moet ook verteld worden dat de gastronomische maatschappij verdeeld is over de hele regio. Zonder dat te weten is het moeilijk om uit te leggen waar de roots liggen van deze kook cultuur. In het dagelijkse leven kokken de mannen voor familie, vrienden en bekenden, en daar is de gastronomie op gebaseerd.

De traditionele Baskische keuken is bekend over de hele wereld en zo ook de nieuwe gerechten. In de jaren ’70 was er een groep jonge koks die de Baskische keuken wilden innoveren en het receptenboek uitbreiden; zo is “La Nueva Cocina Vasca”(nieuwe Basische keuken) ontstaan. Enkele van de koks die hier aan mee hebben gewerkt zijn nu beroemd.


[Regios in Spanje]       [1 2 3]

Islas Baleares La Rioja Castilla y Leon Comunidad de Madrid Extremadura Islas Canarias Andalucia Castilla La Mancha Region de Murcia Comunidad Valenciana Comunitat Catalana Aragón Navarra Paises Vascos Cantabria Asturias Galicia
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren op doitinspain.com Accepteren Meer informatie